Az önkéntesek, pályázaton nyert eszközöket, oktatási intézmények pedig szén-monoxid-érzékelőket vettek át
2017. december 28. 16:20
Bács-Kiskun megyéből harminchárom önkéntes tűzoltó egyesület és nyolc önkéntes mentőcsoport igényelt támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. A pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt, az egyesületek több mint 23 millió, a mentőcsoportok pedig közel 3 millió forint összegű támogatásban részesülnek. Az eszközök a napokban jutnak el a támogatott egyesületekhez és mentőcsoportokhoz.

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint a tűzoltó egyesületekhez kerül: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

                         Fotó: HALASMÉDIA                                                         Fotó: Lakitelek ÖTE

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő megyei egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét. A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó. A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. A mentőszervezetek megalakítása öt évvel ezelőtt kezdődött meg. Bács-Kiskun megyében már megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. A pályázat az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

 

Az ünnepség keretén belül az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által biztosított szén-monoxid-érzékelőket adott át Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese kecskeméti oktatási intézményeknek.

 

Sikeresen pályázott egyesületek:

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ballószög Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Csengőd

Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunapataji Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltóegyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz

Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Imrehegy Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület Katymár

Kecel Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa

Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse

Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület

Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nyárlőrinc Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Tataházi Tűzoltók Egyesülete

Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske

Vaskút Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Sikeresen pályázott mentőcsoportok:

Tüzes Kunok Mentőcsoport, Dél-Magyarországi Tűzoltó- és Technikai Mentő Egyesület

Petőfi Mentőcsoport, Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület Katymár

Hírös Vakond Járási Önkéntes Mentőcsoport, Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kiskőrös Járási Mentőcsoport, Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Móra Mentőcsoport, Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete

Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport, Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Szalkszentmártoni Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Sugovica Mentőcsoport, Vaskút Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fotó: Lakitelek ÖTE és HalasMédia


Forrás és kép: http://bacs.katasztrofavedelem.hu/hirek/3575

vissza...


Hírek Pályázatok Kérdések és válaszok Elérhetőségek